Fiets- en wandeltochten

Vanaf ons bedrijf beginnen een aantal fiets- en wandeltochten. Een deel van deze tochten hebben we zelf uitgezet; een ander deel is ontworpen door Route.nl.

De routes van Route.nl gaan via de alom bekende knooppunten. Onze eigen routes zijn volledig uitgeschreven.  Alle routes kunt u hier onder de foto’s downloaden. Veel fiets of wandel plezier!

Puur genieten tijdens de fietstochten! Heerlijk op de fiets er op uit! Heerlijke wandeltochten door de bossen en natuurlijk proviand mee voor onderweg.Gezelligheid kent geen tijd.... 

1. Wandelen door Borculo (natuur en cultuur)

Deze wandelroute gaat van start bij Vakantiewoning Esjawi, op loopafstand van het leuke Borculo. De eerste kilometers kun je meteen lekker ‘uutbloazen’ als je door het coulisselandschap van weilanden, akkers en bosjes loopt. Verderop kom je langs Boerderijmuseum de Lebbenbrugge. Deze eeuwenoude Saksische boerderij ligt aan het beekje De Slinge: een mooi fotomoment! In Borculo vind je tal van musea zoals het Radiomuseum en het Brandweermuseum en Stormrampmuseum. Neem zeker even de tijd om er eentje te bezoeken. Aan de kade zijn enkele prachtige monumenten te zien, zoals de Stenen Tafel, een watermolen uit de achttiende eeuw. Net buiten Borculo kom je langs IJsboerderij ’t Dommerholt, een aanrader om even halt te houden. Een mooie route door het Achterhoekse coulisselandschap leid je terug naar af.

2. Proef het boerenleven in de Achterhoek

Tijdens deze route maak je kennis met alle kanten van het boerenleven in de Achterhoek. Onderweg kun je genieten van eindeloos lijkende akkers en weilanden vol koeien en andere dieren, prachtige boerderijen en gezellige plaatsjes zoals Borculo en Eibergen. Ga je gezellig mee op pad? Je start bij TOP Mallumse Molen, waar je je auto kunt parkeren en met de fiets verder kunt gaan. Daarna fietsen we langs een oeverzwaluwwand op landgoed ‘het Noasman’ en de Waterster naar IJsboerderij ’t Dommerholt. Hier moet je zeker even stoppen voor een ijsje! De keuze is reuze! Onderweg fiets je door rustige landbouwgebieden die zo typerend zijn voor deze streek. Je hoort er niet veel meer dan het vrolijke gefluit van alle vogels die hier voorkomen. Beklim de uitkijktoren Needse Berg voor een prachtig uitzicht.

3. Fietsen en spelen rond Borculo

Fietsen en Spelen rond Borculo is een echte gezinsroute! Trek er een hele dag voor uit, want tijdens deze fietstocht is er van alles te beleven. Naast fietsen is er gelegenheid om in de speeltuin te spelen van ijsboerderij ’t Dommerholt of bij museumboerderij Erve Niehof. Nog leuker wordt het wanneer je samen met je kind(eren) tijdens een pauze boerengolf speelt bij De Melktap of het avonturenpad volgt bij Erve Brooks of gaat midgetgolfen bij Berkel Palace. Samen lunchen met een lekkere pannenkoek en een ijsje maakt deze fietstocht favoriet bij kinderen en hun ouders. Onderweg kom je langs korenmolen ‘De Ster’ die elke zaterdag in werking is en langs Wijnhoeve Kunneman. Elke dag open, behalve op zondag. In de maand mei kun je van leuke acties gebruik maken. Zo krijgen de kinderen bij Erve Brooks gratis een glas ranja, als de ouders een consumptie gebruiken. Berkel Palace geeft 50% korting op de prijs van het midgetgolfen, als je daar ook een consumptie gebruikt. Ook bij De melktap krijg je 50% korting als je boerengolf gaat spelen. Bij IJsboerderij ’t Dommerholt krijgt je gratis een versiering of een dot slagroom op je ijsje.

4. Vakmanschap uit de Achterhoek

De industrie in de Achterhoek ontwikkelde zich snel in de 19e eeuw. Steeds meer producten werden met machines gemaakt in plaats van met de hand en kleinschalige werkplaatsen groeiden uit tot grote fabrieken. Op deze route zie je een mengeling van overblijfselen van vroeger en het moderne leven van nu.

Het opstappunt van deze route ligt in Borculo. Vanuit hier fiets je in de richting van Neede. Onderweg kom je langs één van de 35 productielocaties van FrieslandCampina. Vroeger was er een boterfabriek gevestigd in dit gebouw, maar nu wordt er melk verwerkt tot melkpoeder. Even verderop fiets je over de Needse berg het plaatsje Neede binnen. Tussen 1825 en 1954 werd hier zand en klei gewonnen om stenen en dakpannen van te bakken.
Ongeveer halverwege de route fiets je door Groenlo. Hier werd in 1615 het eerste Grolsch biertje gebrouwen. De bierbrouwerij van Grolsch is ontstaan uit een van de vele huisbrouwerijtjes die in de 17e eeuw in Groenlo waren gevestigd. Wil je meer weten over de geschiedenis van Grolsch bier? Dan is het museum Brouwerij De Klok een aanrader. Vanuit Groenlo fiets je weer terug naar Borculo.
In de Achterhoek lagen vroege vele zuivelfabriekjes. Deze fabriekjes werden vaak gezamenlijk door een paar boeren gerund. Dit leidde uiteindelijk tot coöperatieve kaas, boter- en melkfabrieken. Tot het einde van de 19e eeuw maakten boeren al deze producten nog zelf op hun boerderij, maar dit was erg tijdrovend. Melk moest bijvoorbeeld drie dagen zuren voordat je kon beginnen met de productie van boter. Het vet uit de melk moest met de hand worden gekarnd en dat was erg zwaar werk. De komst van de stoomzuivelfabriek maakte een einde aan het zware werk, omdat het werk voortaan met stoomkracht werd gedaan.

 

Mooi Achterhoek

Op de website van Mooi Achterhoek vindt u ook diverse wandelroutes in de Achterhoek die u gratis kunt downloaden!