Van melk tot ijs

Van melk tot ijs….. Ja, ja Achterhoeks Boeren-ijs. Wie had dat in 1998 kunnen dromen? Toch zijn we er een jaar later mee gestart. Sinds de start met de ijsproductie in 1999 is er hard aan gewerkt om deze tweede tak naast de melkveehouderij te ontwikkelen.  Inmiddels, na de eerste aanloopjaren, is deze tak een vaste component van de bedrijfsvoering geworden. De melkveehouderij met bijna 70 melkkoeien en de ijsproduktie tesamen vormen daarom een goede basis voor dit Achterhoekse bedrijf.Ons bedrijf gezien vanaf de weg.

Toen we, zoals gezegd, in 1999 van start gingen met de ijsproductie, waren er op het bedrijf ca. 40 melkkoeien. Dit hebben we uit kunnen breiden naar de (bijna) 70 op dit moment. De koeien zijn gehuisvest in een ligboxenstal die in 2008 bijna geheel vernieuwd is. Ze worden sindsdien gemolken door een melkrobot van DeLaval.

Ook met de ijsbereiding zijn we klein begonnen: een ruimte van 2 meter bij 4 meter. Maar door de gestage groei werd deze ruimte in 2006 te klein. Daarom hebben we toen besloten een nieuwe hal te bouwen, speciaal voor de ijstak. Met daarin een ijssalon, een productieruimte en een groot magazijn.

Nieuwe uitdaging

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Er moest namelijk weer een nieuwe uitdaging komen. We hebben toen per 1 november 2009 de ijssalon aan de Waterstraat 1 in Doetinchem overgenomen met de bedoeling om er een goed lopende ijssalon van te maken. Hier hebben we 5 jaar gedraaid; de eerste 3 jaren gingen voortreffelijk;  in 2013 en 2014 ging het bergafwaarts. Mede door het internetshoppen en het parkeerbeleid van de Gemeente Doetinchem kwamen er steeds minder bezoekers naar Doetinchem, waardoor we de zaak niet meer rendabel konden houden. Vandaar dat we deze vestiging per 31 oktober 2014 hebben gesloten.

De softijsmachine hebben we meegenomen naar Borculo. Na een kleine, interne verbouwing, zijn we in het voorjaar van 2015 gestart onder de naam Jumble-softijs met 15 verschillende smaken. De basis van ons softijs is hetzelfde als van het schepijs. En dat proeft u!!! Een heerlijke volle, romige smaak.I

In 2013 hebben we de ijssalon in Borculo met ca. 110 m² vergoot. Dit onder andere om grotere groepen te kunnen ontvangen. Zodoende is deze ruimte nu ook geschikt voor vergaderingen, feestjes en partijen. Tevens is ons aanbod ijs in de ijsvitrine vergroot van 22 naar 36 smaken.

In het voorjaar van 2020 hebben we de ijssalon en de ijsvitrine opnieuw vergroot; we hebben exact dezelfde vitrine in het verlengde van onze 36 baks ijsvitrine geplaatst. Theoretisch kunnen we nu 72 smaken er in leggen. Maar omdat dit natuurlijk veel te veel is (dan kan er niemand meer een keuze maken…), hebben we besloten om een klein deel (12 bakken) op te offeren om daar ijscoupes in de plaatsen op het moment dat ze klaar zijn. Tevens hebben we de gehele voorste rij voorzien van brede bakken. Dit zijn hoog opgemaakte bakken en zijn de “eyecatchers” in de ijsvitrine. Door de beide genoemde aanpassingen, hebben we nu totaal plek voor 50 smaken!

Om onze gasten de mogelijkheid te bieden om zich meer te spreiden, hebben we in mei 2020 in het centrum van Borculo, tijdelijk een ijssalon in gebruik genomen. Van deze tijdelijke ijssalon hebben we eind 2020 afscheid genomen.

Van melk tot ijs, afgebeeld in een luchtfoto...van stal naar ijssalon.  De bron (de koe) permanent voor de ijssalon.    Onze (tijdelijke) vestiging in het centrum van Borculo. Ook hier van melk tot ijs.   En van binnen gezien....

Als het ondernemen in je bloed zit, kun je het niet laten om steeds weer iets nieuws te bedenken. Zo hebben we in mei 2021 de vergunning aangevraagd voor het oprichten van een camperpark. In eerste instantie voor 10 camperplaatsen. Dit camperpark hebben we 30 juli 2021 in gebruik genomen en is op 10 oktober 2021 officieel geopend door Caroline van der Plas! Het camperpark heeft de naam Camperpark ’t Dommerholt gekregen. Dat het een schot in de roos was, bleek wel uit de toestroom van de campergasten. We hebben dan ook vele dagen vol gestaan! Dit geeft natuurlijk weer de aanleiding om het camperpark te vergroten. Inmiddels (eind okt 2021) ligt er een aanvraag voor uitbreiding bij de Gemeente om het park uit te breiden naar 25 (!) camperplaatsen. Hieronder ziet u enkele foto’s van het camperpark. Voor meer info kunt u terecht op onze site www.camperparkdommerholt.nl 

De ingang van Camperpark 't Dommerholt Ook op het camperpark vinden we duurzaam ondernemen en biodiversiteit belangrijk Het camperpark vanuit de lucht Rechts op de foto (naast de "bruine" strook) gaan we de uitbreiding realiseren Het sanitairgebouw met 4 douches, 4 toiletten, 3 urinoirs en 2 wascabines Het douche en was gedeelte De mannen afdeling... Het ontwerp van het camperpark, inclusief de uitbreiding