Melkrobot

De melkrobot aan het werk.

Omdat de ijsproductie en ijsverkoop steeds grotere vormen aanneemt, zijn we genoodzaakt om in en om de stallen arbeid te besparen. Het landwerk wordt veelal gedaan door Loonbedrijf Baks (www.baks.nl) en het voeren gebeurt gemengd (www.mengkuil.nl) door middel van een Weelink-voerhek. Per dag stonden we ongeveer 5 uur in de melkput om de koeien te melken. Hier viel dus nog behoorlijk wat tijd te besparen.
Die tijdsbesparing hopen we te realiseren door de aanschaf van de Delaval melkrobot in 2008. Deze is geplaatst door Infarming BV uit Zelhem. De melkrobot is een machine die 24 uur per dag het melken van ons overneemt.

Werking:

Als de koeien de melkrobot inlopen, herkend de robot ze aan de hand van een zendertje om de nek. Als ze de afgelopen uren al gemolken zijn, gaat het uitloophek weer open en kunnen ze doorlopen naar de stal. De koeien met “melktoestemming” mag de robot melken. Deze toestemming bepaalt de robot aan de hand van een aantal factoren: wat is het lactatiestadium van de koe, wat is haar productie en hoelang geleden is ze voor het laatst gemolken. Van de koeien met melktoestemming gaat de robot eerst automatisch de spenen reinigen met lauw water en lucht. Daarna worden de melkbekers één voor één aangesloten en word de koe gemolken. Natuurlijk blijft de controle van o.a. de attentie-koeien van belang, maar je bent flexibeler in je dagindeling.

 

In de ruimte vóór de melkrobot hebben we een educatie/ontvangstruimte gerealiseerd. Deze educatieruimte is ingericht onder de noemer “van melkkruk tot melkrobot”. Hier geven een overzicht van de ontwikkeling van de melkveehouderij door de jaren heen en dan met name van het melken.

Deze ontwikkeling hebben we in een project gegoten en ontvangen van de EU en de Provincie Gelderland hiervoor een stukje subsidie.

Meer over de educatieruimte vind u onder de button “Educatieruimte” elders op onze site.

Tevens is deze ruimte af te huren als vergaderruimte. De ruimte is voorzien van een beamer, WIFI en een whitebord. Indien u wenst is er een laptop beschikbaar.