Voetpool

Voetpool

Een nieuwkomer tussen onze activiteiten is het ludieke voetpool!

Het Amerikaanse spel Poolbiljart is één van de meest gespeelde spellen ter wereld. Pool speelt men op een pooltafel, waarbij er in elke hoek en in het middelste gedeelte van de zijkant een gat zit. Dit gat heeft ook wel de naam pocket. Het doel is om de speelballen in deze gaten te stoten.

Pool is erg populair in kroegen en cafés, maar wordt ook zeker op professioneel niveau gespeeld. Er zijn in ons land meerdere pool verenigingen te vinden, waar leden tevens in competitieverband spelen. Bekende varianten van Poolbiljart zijn 8-ball, 9-ball, 10-ball en straight pool.

Wij hebben op de eerste, 8-ball, een variant gemaakt: voetpool. Omdat de kleine biljartballen dan wel erg klein zijn, hebben we ze vervangen door grotere ballen met het formaat van een handbal.

Bij voetpool gelden dezelfde spelregels. Alleen je speelt het niet op een biljarttafel met een biljartkeu, maar op een speciale baan. Deze ligt op de grond, op kunstgras.

Voetpool (8-ball) wordt gespeeld met 16 ballen: één speelbal (de witte) en 15 genummerde ballen. De nummers 1 tot en met 7 noemen we de hele ballen (solids), de nummers 9 tot en met 15 noemen we de halve ballen (stripes). De zwarte bal is de 8-ball. Er wordt gespeeld met twee spelers. De bedoeling van het spel is dat de ene speler de hele ballen wegspeelt en de andere speler de halve ballen. De 8-ball wordt als laatste weggespeeld.

De baan ligt op een "strak gemaaid" kunstgrasveld.

Onze voetpool baan.